تصویر عنوان

HSE

HSE، مخفف کلمات health safety و environment به معنای سلامت، ایمنی و محیط زیست است که در اصطلاح به HSE یا بهداشت حرفه­ای تبدیل شده است. HSE و بهداشت حرفه‌ای، از افراد در برابر ریسک‌های موجود در محل کار حفاظت می‌کند. کارکنان و کارفرمایان، هر دو ذی­نفع کنترل ریسک‌ها و خطرات شغلی هستند. پیمان‌کاران از طریق اعمال HSE به پیشرفت خود کمک می‌کنند تا کارمندان آن‌ها ساعات کاری مفیدتری داشته باشند. بر همین اساس، عملکرد شرکت‌های بزرگ اجرایی تحت‌الشعاع موضوع HSE قرار دارد و هر چه به این مهم در فعالیت‌های شرکت عمیق‌تر پرداخته شود، راندمان و خروجی کار بالاتر خواهد بود.

شرکت لاوان پلیمر شرق متعهد به انجام و مدیریت عملیات خود به منظور جلوگیری از آسیب به افراد، محیط زیست و اموال است. فعالیت های آن مطابق با اصول توسعه پایدار و برنامه های مراقبت مسئولانه که توسط صنایع شیمیایی ترویج می شود انجام می شود.

رعایت اصول HSE بخشی جدایی ناپذیر از تجارت و فعالیت های شرکت لاوان پلیمر شرق است که از طریق سیستم های مدیریت یکپارچه و با رعایت مقررات داخلی انجام می شود. کارکنان آن از طریق تعهد مداوم خود برای به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی عملیات شرکت، با بهینه سازی استفاده از منابع طبیعی لازم برای فرآیندهای تولید و تحقق محصول، به بهبود عملکرد کمک می کنند. همچنین ایمنی شغلی با ارائه اطلاعات مناسب و آموزش مناسب به کارکنان برای توسعه مهارت ها و آگاهی HSE  آنها تضمین می شود.

فرآیندها و محصولات تنها پس از ارزیابی خطرات سلامت، ایمنی و محیط زیست توسعه یافته(Sustainable Development) مورد استفاده قرار می گیرند. در این شرکت تهیه برنامه های اضطراری برای مدیریت هر گونه شرایط اضطراری به منظور کنترل و محدود کردن اثرات حوادث احتمالی در اولویت قرار دارد.

از ابتدای فعالیت شرکت لاان پلیمر شرق، لزوم ایجاد دپارتمانی به نام «ایمنی» مطرح بود. این دپارتمان در سال 1388 با عنوان واحد HSE شکل گرفت. برای سامان‌دهی نیروی انسانی در حوزه HSE، کمیته‌ای متشکل از مدیران ایجاد شد و فرهنگ‌سازی اجرای قوانین HSE در کارگاه‌ها و دفتر و نیز فراهم آوردن الزامات قانونی در پروژه‌های در دست اجرا در دستور کار قرار گرفت و رویکرد اجرایی صرف برای HSE کنار گذاشته شد و تمامی فعالیت‌های شرکت مستقیماً به سوی اجرای سیستماتیک HSE سوق داده شدند.
سیستم‌های ارزیابی عملکرد HSE در عملکرد پرسنل و مدیران پروژه و نیز سیستم جامع یک‌پارچه اطلاعاتی HSE شکل گرفت که هم‌اکنون این سیستم در تمامی بخش‌ها جاری است.

 

حوزه‌های فعالیت HSE
ذات کار HSE نظارت بر عملکرد واحدهای دیگر است، به شکلی که در حوزه HSE مؤثر باشند، بنابراین حوزه‌های اصلی فعالیت HSE نخست تأمین تکالیف و الزامات قانونی است و پس از آن در حوزه سلامت پرسنل و قراردادهای پیمان‌کاری به عینیت درآمده است.

 

۱. الزامات قانونی
بخش مهمی از فعالیت‌های HSE تکلیف قانون است. به عنوان مثال، بر اساس قانون، لازم است تمام تجهیزات و ماشین‌آلاتی که در کارگاه‌های اجرایی استفاده می‌شود، از دیدگاه HSE و از سوی یک شرکت واجد شرایط، دارای گواهی‌نامه سلامت باشند. بر همین اساس، در حال حاضر، تمامی تجهیزات مورد دارای گواهی‌نامه سلامت هستند. گواهی‌نامه سلامت تنها به تجهیزاتی داده می‌شود که صددرصد از سلامت کامل برخوردار باشند و وجود تنها یک ایراد نیز می‌تواند کسب این گواهی‌نامه را منتفی کند.

۲. سلامت پرسنل
انجام معاینات ادواری و بررسی سلامت پرسنل در همه جنبه‌ها در یک فرایند ویژه، از سوی دپارتمان HSE طراحی شده و در شرکت از سوی معاونت نیروی انسانی انجام می‌پذیرد.

 

۳. قراردادهای پیمان‌کاری
با توجه به آن‌که اغلب فعالیت‌های اجرایی از سوی گروه پیمان‌کاران صورت می‌پذیرد، دپارتمان HSE مپنا توانسته با تهیه نظام‌نامه‌ای دقیق، قوی و قابل اجرا، و نیز با تدوین قراردادهای سخت‌گیرانه، تمامی پیمان‌کاران طرف قرارداد را نیز در قالب HSE قرار دهد. به این ترتیب، علاوه بر آن‌که از اجرای دقیق HSE از سوی پیمان‌کاران شرکت اطمینان حاصل شده است، این شرکت توانسته به تربیت و ارتقای پیمان‌کاران بزرگ کشور در حوزه HSE نیز نائل آید که همین امر خدمت شایانی به ارتقای سطح سلامت کارگاهی در کشور کرده است. این اقدام باعث شده در وهله نخست، پیمان‌کاران از لحاظ HSE ارتقا پیدا کنند و در مرتبه دوم، تجربیات کسب‌شده را به شرکت‌های دیگر منتقل کنند و باعث فرهنگ‌سازی HSE در کل کشور شوند.

 

فرهنگ‌سازی و آموزش
آموزش HSE در شرکت، ابتدا با آموزش به مدیران ارشد آغاز شد و با آموزش ماهانه پرسنل واحد HSE و برگزاری آزمون‌های ادواری از آن‌ها ادامه یافت. سپس این آموزش‌ها برای پرسنل کارگاهی انجام شد و درنهایت با ایجاد دوره‌ای به نام سیستم آموزش جامع HSE به انسجام رسید. برای اجرای این سیستم آموزشی نیز پرسنل تمامی بخش‌ها(از مدیران تا کارگران) تقسیم شدند و نوع آموزش‌ها برای این گروه‌های مختلف نیازسنجی شد. خروجی دوره‌های HSE خود تبدیل به ورودی برنامه HSE در گروه می‌شد. و این روند با تبدیل تورهای HSE به تورهای آموزشی شکل جدیدتری به خود گرفت.